Shonishin (İğnesiz Bebek/Çocuk Akupunkturu)
Shonishin (İğnesiz Bebek/Çocuk Akupunkturu) esasında akupunkturun bir türü sayılabilir. Ancak bunu genel akupunktur uygulamalarından ayıran (iğne kullanılmaması gibi) çok ciddi farklılıklar mevcuttur. Bu sebeple öncelikle genel akupunktur uygulamasına kısaca da olsa değinmek gerekir.
Genel olarak akupuntur; 5000 yıldır özellikle bazı toplumlarda başarı ile uygulanmış ve uygulanmaya devam eden bir yöntemdir. Bu tedavi tekniğinde vücudun belli noktaları iğneler yardımı ile uyarılarak ve bu sayede vücuttaki bir takım mekanizmalar harekete geçirilerek, bedenin kendi kendini tedavi etmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.
Ancak bebeklerde ve çocuklarda bu tekniğin iğneler ile uygulanması pek uygun bir yaklaşım değildir. Bu nedenle çocuk ve bebeklere yönelik geliştirilen Japon pediatrik akupunktur yöntemi Shonishin 1700’lü yıllarda Japonya Osaka bölgesinde ortaya çıkmış ve hızla dünyaya yayılmaya başlamıştır. Günümüzde ise özellikle Avrupa ve Amerika da yaygın olarak kullanılan bir akupunktur yöntemidir. Bu tedavi özellikle bebek ve çocuklar için kullanılmaktadır.
Shonishin (İğnesiz bebek/çocuk akupunkturu) nazikçe ve sıklıkla hiç iğne batırmadan yapılmaktadır. Bu teknikte ritmik hareketler ve küçük dokunuşlar ile akupunktur uygulaması yapılmakta, herhangi bir acı duymak bir yana, uygulama sıklıkla oyuna dönüşmektedir. Uygulama ile çocukların yaşam enerjisi artırılmakta ve bağışıklık sistemleri güçlendirilmektedir.
Shonishin (İğnesiz bebek/çocuk akupunkturu) yönteminde genel akupunktur uygulamalarının aksine iğnenin kullanılmaması, bununla birlikte tedavi etkinliğinin yüksek olması, Amerika ve batı ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede oldukça kabul görmesini sağlamış ve bu yöntem ile ilgili birçok merkez açılmıştır.
Shonishin hekimlere, çocukları korkutmadan ve rahatsızlık vermeden tedavi edebilme şansı verir; üstelik herhangi bir yaş sınırı olmadan her yaşa kolayca ve güvenle uygulanabilmektedir. Bu yöntemde iğne yerine çeşitli aletler kullanılır. Bu aletler ile vücuda vuruşlar yapılır, sürtmek/sarsmak veya basınç uygulamak amaçlanır. Kullanılan aletlerin vücuda herhangi bir zararı yoktur. Burada geniş vücut yüzeyleri kullanılır.
Bazı hastalıklarda ailelere evde yapmaları gereken bazı ödevler verilmektedir. Bunlar bazı noktalara belli sayıda bası, vuruş veya bölgeyi elle süpürmek şeklinde olmaktadır. Ev ödevleri anne-baba ile çocuk arasındaki bağın güçlenmesini ve aralarındaki iletişimin artmasını sağlamaktadır.
Shonishin (İğnesiz bebek/çocuk akupunkturu) ‘un En sık uygulandığı alanlar:
- İnfantil kolik (gaz sancısı)
- Özellikle sütü az gelen veya sonradan azalan annelerde anne sütünü artırmada
- Sık hastalanan çocuklarda vücut direncini artırmada çok etkilidir
- Sindirim sistemi bozuklukları, kronik ishal ve kabızlık durumları
- Diş çıkarma dönemindeki huzursuzluk
- Atopik dermatit-Ekzama
- Gece ağlama atakları, gece uyku problemleri, gece terörü
- Dikkat eksikliği/dikkat eksikliği hiperaktivite
- Allerji – Astım
- Tekrarlayan ürtiker
- Tekrarlayan bronşit
- Altını ıslatma (Enuresis)
Uygulama sıklıkları her hastada ayrı ayrı değerlendirilmekte olup sıklıkla ilk haftalarda haftada 2 ardından haftada bir olarak düzenlenmektedir. Tedavi seansları sıklıkla 5-15 dakika arasında sürmektedir. Tedavilerin sayısı ve süresi kişisel farklılık gösterebilmektedir.
Shonishin (İğnesiz bebek/çocuk akupunkturu) ve İnfatil Kolik Tedavisi
Bir hafta içerisinde en az 3 kez, 3 saatten uzun süre ağlayan bebekler kolik olarak tanımlanır. Dünya genelinde, her 5 bebekten birinde kolik bebek özellikleri görülmektedir. Kolik bebek sendromu genelde, bebeğin doğumundan itibaren ilk 6 ay içerisinde görülmektedir. Ancak bu 6 ay ebeveynler için oldukça sıkıntılı geçer. Tamamen fizyolojik bir durum olmasına rağmen uykusuz geceler sonucunda morali bozuk, depresif bir anne baba ortaya çıkar.
Bu konuda birçok bilimsel çalışma yapılmış, bazı çalışmalarda akupunktur tedavisinin kolik bebeklerde faydalı bir etkisi olmadığı ve bazılarında ise faydası olduğu saptanmış. Ancak son olarak İsveç’te yapılan geniş katılımlı bir araştırmada, akupunktur tedavisi gören bebeklerin ağlamalarında belirgin bir düşüş gözlendiğini belirtmektedir.Uluslararası sağlık örgütlerinin, kolik bebekleri rahatlatmak için sunduğu yöntemler arasında akupunktur henüz olmasa da, İsveç’te yapılan ilgili çalışma, akupunkturun da bu yöntemlerin arasına girebileceğini göstermektedir.
Kolik Bebeklere Shonishin (İğnesiz bebek/çocuk akupunkturu) Uygulanması (İsveç’te yapılan çalışma)
Yapılan çalışmada, kolik bebekler 3 farklı gruba ayrılmıştır, 2 gruba farklı türde minimal akupunktur uygulaması yapılırken, geriye kalan tek gruba ise herhangi bir akupunktur tedavisi uygulanmayarak, standart kolik tedavi yöntemleri uygulanmıştır. Ayrıca deney gurubun oluşturan, kolik olmaları dışında başka bir sağlık sorunu olmayan 2-8 haftalık bebeklere, anne sütü dışında bir besin de verilmemiştir.
Birinci deney grubundaki bebeklere, en düşük seviyede ve tek noktadan, 2-5 saniyelik akupunktur tedavisi uygulandı.
İkinci grup bebeklere ise, 5 noktadan, 30 saniyeye kadar süren akupunktur tedavisi uygulandı.
Çalışmayı gerçekleştiren klinik tedavi uzmanlarının 9’u, eğitimlerini tamamen bu alanda gerçekleştiren uzmanlardan seçildi.
İki hafta boyunca ve haftada iki kez uygulanan bu işlemler sonucunda, ailelerden, bebeklerinin hangi sıklıkla ağladığını ve ağlamalarının ne kadar uzun sürdüklerini not almaları istendi.
“Shonishin’in Etkinliği” Araştırma Sonuçları:
Araştırma sonuçlarına göre, hem standart kolik tedavi yöntemlerinin, hem de akupunktur tedavisinin, bebeği kolik sendromdan tam olarak kurtarmasa da, akupunktur tedavisi gören bebeklerin ağlamalarının diğerlerine oranla daha hızlı azaldığı gözlemlendiği belirtilmektedir.
Aynı zamanda, bebeklerin akupunktur toleransının da yüksek olduğu bu araştırma sayesinde belirlenmiş oldu. 388 akupunktur tedavisinin 200’ünde, bebeklerin ağlamadığı görülürken, 157 tedavide bebeklerin kısa süreli olarak ağladığı, 31’inde ise bebeklerin 1 dakikadan daha uzun süre ağladığı gözlemlendi.
Kolik bebekleri tam olarak tedavi etmek şimdilik mümkün gözükmese de, kolik bebeği rahatlatıcı yöntemler arasına akupunkturun da olduğunu unutmamak gereklidir.
Şu an çok zor zamanlar geçiriyor olsanız da, bu stres altındayken bile bebeğinizin her saniye tadını çıkarmaya çalışın. İnanın zaman su gibi akıp gider ve her şey bittikten sonra insan bu zor anları bile özlersiniz.
Gazsız Günler, Geceler sizinle olsun 🙂 Sevgilerle Uzm. Dr. Ali Osman KÖKSAL
İletişim Bilgileri:
Shonishin (iğnesiz bebek akupunkturu) ve kolik dahil çocuk sağlığı ve hastalıkları hakkında her türlü sorularınız için bize ulaşın:
https://drtulinkoksal.com/bize-ulasin
Tel:
Muayenehanemiz: +90 312 514 01 01
Adres:
İlgili Linkler: