Ata Yıldız Plaza, Kat:11, No: 1/93, 06820 Eryaman/ANKARA+90 - 543- 890 - 23 - 13 Pzt - Cmt: 09:00 - 19:00 /

Blog

Okul Öncesi Eğitim ve Kreş Sağlığı

Okul Öncesi EğitimEğitim bebek doğduğu andan itibaren başlar. Okul öncesi eğitim ise 0-6 yaş arası dönemi kapsamaktadır.

Milli eğitim bakanlığı okul öncesi eğitim yönetmeliğinde 0-36 aylık çocukların bakımları ve eğitimlerinin kreşlerde, 36-72 ay arası çocukların eğitimlerinin ana-okullarında yapılması gerektiği belirtilmektedir.

Okul öncesi dönem çocukların beyin gelişiminin en yoğun olduğu dönemdir. O nedenle bu dönemde verdiğimiz eğitimin onun yaşamındaki yerinin önemini bilmemiz gerekir. Ne kadar öğreneceği, hangi hızda öğreneceğini çevresi belirler. Çocuğun faydalanabileceği uyaranların çevresinde olması onun öğrenmesini olumlu yönde etkiler. Örneğin biz çocuğumuza kitap okursak onun kelime hazinesi zenginleşir ve kitap okuma alışkanlığı geliştirmiş oluruz. Yaşına uygun oyuncaklarla hayatı deneyimlemesini sağlamış oluruz.

Okul Öncesi Eğitimin Amaçları

  • Beden, zihin ve duygusal gelişimini desteklemek ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak.
  • Çocuğu ilk okul için hazırlamak
  • Farklı sosyo-ekonomik çevrelerden gelen çocukları ortak bir geleceğe hazırlamak
  • Çocukların paylaşmayı öğrenmelerini sağlamak
  • Oyun aracılığı ile öğrenmelerini sağlamak
  • Çocukların düzgün konuşmasını sağlamak

Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği

Milli Eğitim Bakanlığınca çıkarılan bir yönetmelikle tanımlar yapılıp, çalışma kuralları belirlenmiştir.

Bu yönetmeliğe göre;

  • Çocukların odalarının sıcaklığı 20-28 0C arasında olmalı
  • Çalışma ve uyku odalarında çocuk başına 2 m2 alan ve 6 m3 hava düşmelidir.
  • Her 20 çocuğa bir tuvalet ve lavabo bulunmalı ve bunların yüksekliği çocuklara uygun olmalıdır.
  • 0-36 aylık çocuk grubunda en çok 10 çocukla bir grup oluşturulmalı ve her grupta bir grup sorumlusu ve en az bir çocuk bakıcısı görev almalıdır.
  • 36-66 aylık çocuk grubun da ise en çok 20 çocukla bir grup oluşturulmalı ve her grup için bir grup sorumlusu ve bir çocuk bakıcısı olmalıdır.

Kreşe Gitmek İçin Uygun Yaş Var Mıdır?

Bu konuda maalesef bir fikir birliği yoktur. Ancak genel kanaat çocukların bağışıklık sistemlerinin tam olarak olgunlaştığı 36. Aydan önce kreşe başlamamaları yönündedir. Çünkü çocuğun kreşe giden çocuklarda görülen enfeksiyonlarla başa çıkması için iyi bir bağışıklık sistemine ihtiyacı vardır.

Kreşlerde Enfeksiyon Riski Neden Yüksektir?

Ev ortamından çıkıp kreşe başlayan çocuklar, daha kalabalık ortama girdikleri için daha önce karşılaşmadıkları mikroplarla karşılaşırlar. Öksüren, hapşıran çocuklar damlacık yoluyla mikropları yayarlar. Aynı zamanda bu mikroplar oyuncaklara ve eşyalara da bulaşır. Bu materyallerde mikroplar belli bir süre yaşadıkları için onları elleyen diğer çocuklar da bu enfeksiyonları kapmış olurlar. Bu yaşlardaki çocuklar el temizliğine de çok dikkat etmeyecekleri için hem üst solunum yolu hem de ishal etkenlerini çok kolay alırlar.

Çocukların sık hastalanmalarında zemin kaplamaları da önemlidir. Zeminin halı kaplı olması alerjik bünyeli çocuklarda hastalanma sıklığını arttırır. Mikrop barındırmayan zemin kaplamaları ve içeride ayrı ayakkabı giymek koruyucu olabilir.

Ayrıca kreşlerde böcek ilaçları kullanıldığında da dikkatli olunmalıdır. Çocukların olmadığı zamanlarda ilaçlama yapılıp kreş temizlendikten ve iyice havalandırıldıktan sonra çocuklar içeri alınmalıdır.

Kreşlerde mutlaka diyetisyen tarafından hazırlanmış bir beslenme programı uygulanmalı ve temizliğe dikkat edilmelidir. Tuvalet ve lavabo temizliğine ise çok dikkat edilmelidir.

Not: Kreşe göndermek özellikle çalışan annelerin evde bakım verecek kimse olmadığı için tercih ettikleri bir durumdur.  Burada göndermek gerekiyorsa, çocuğun bağışıklık durumu göz önünde bulundurularak ve uygun kreşler araştırılarak yapılmalıdır.

Ama çocuğumuz 36. Ayın üstünde ise artık ona evde yetemeyebiliriz. Daha fazla deneyim kazanıp akranlarıyla vakit geçirmesi için ana okuluna gitmeleri gerektiğini düşünmekteyim.

İletişim Bilgileri:

Çocuk Gelişimi, Sağlığı ve Hastalıkları ile ilgili her türlü Sorununuz İçin  çekinmeden Bize Ulaşın : https://drtulinkoksal.com/bize-ulasin/

Tel:

Muayenehanemiz: +90 312 514 01 01

Doç.Dr.Tülin Köksal: +90 (553) 840 64 15

Uzm.Dr. A.Osman Köksal:+90 543 890 23 13

Adres:

Altay Mahallesi, Orhan Bey Caddesi, No: 1/93 Ata Yıldız Plaza, Kat:11, 06820, Optimum AVM Karşısı Eryaman/ANKARA

İlgili Linkler:

Bizi Sosyal Medyada da Takip Edin!

https://www.instagram.com/drtulinkoksal/

https://www.instagram.com/draliosmankoksal/

Ürünü Paylaş

Related Post

Koronavirüs ve Çocuklar

1)Koronavirüs nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Koronavirüs, Coronaviridae ailesi içinde bulunur ve bu virüsler başlıca dört türde sınıflandırılırlar....

Sık Görülen Çocukluk Çağı Hastalıkları

1- ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI(ÜSYE) Tüm yaş grubu çocuklarda en çok doktora gitme sebebi ani başlangıçlı solumum...

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanı ve Tedavisi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir? İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), kabaca böbrekler, üreter (idrar kanalı) ve idrar kesesinden oluşan...

Bir yanıt yazın