Ata Yıldız Plaza, Kat:11, No: 1/93, 06820 Eryaman/ANKARA+90 - 543- 890 - 23 - 13 Pzt - Cmt: 09:00 - 19:00 /

Blog

İnfantil Kolik Nedir

İnfantil Kolik Genel

İnfantil kolik; normal kilo artışına sahip sağlıklı süt çocuklarında, yaşamın ilk üç ayında görülen, üç haftadan daha uzun süren, haftada en az üç gün, her gün en az üç saat devam eden, başka bir nedenle açıklanamayan biçimde huzursuzluk, ajitasyon ve kontrol edilemeyen ağlama nöbetlerinin olduğu tabloya verilen addır. İnfantil kolik ya da süt çocuğu koliği veyahut süt bebeği gaz sancısı şeklinde de adlandırılmaktadır.

İnfantil Koliği olsun olmasın tüm süt çocukları yaşamın ilk üç ayında diğer zamanlara göre daha fazla ağlar. İnfantil koliği olan bebeklerde ağlama nöbetleri genellikle her gün aynı saatte başlar; akşam ve geceler ağlamaların en yoğun olduğu zamanlardır. Gaz veya dışkı çıktığında geçici bir rahatlama olabilir; atak genellikle bebek yorulduğunda son bulur. Genellikle yaşamın ikinci haftasında başlayarak dördüncü ve altıncı haftalar arasında şiddetlenir. Daha sonra hafifleyerek devam eder ve üçüncü aydan itibaren azalarak biter. Belirtiler %60 kolikli bebekte yaklaşık 3. ay civarında ,%80-90 kolikli bebekte ise 4. ay civarında sonlanır.

İnfantil Kolik sıklığı doğum öncesi ve sonrası etmenlerden etkilenmektedir. Gaz sancısı olan bebeklerin ailelerinde aile yapısının sorunlu olduğu ve duygusal sorunların daha fazla olduğu, ayrıca ileri anne yaşı, ilk doğum olması, annenin sigara içmesi gibi etmenlerin de kolik riskini arttırdığı bilinmektedir. Cinsiyetin, doğum şekli ve beslenme modelinin kolik gelişiminde etkisi gösterilememiştir. Bazı araştırıcılar İnfantil koliğin ilk doğan bebeklerde ve gaz sancısı olan bebeklerin kardeşlerinde daha sık görüldüğünü belirtse de, anlamlı bir fark bulamamıştır. Zamanında ve erken doğan bebeklerde kolik görülme sıklığı açısından fark olmadığını söyleyenlerin yani sıra, düşük doğum ağırlığı ile doğanlarda İnfantil kolik riskinin 1,2 kat fazla olduğunu ve bu riskin bebeğin doğum haftası küçüldükçe arttığını, özelliklede 32 haftadan daha erken doğanların daha riskli olduğunu belirtenler de bulunmaktadır.

İnfantil Kolikte Ayırıcı Tanı

Süt bebeği gaz sancısı şeklinde de ifade edilen İnfantil kolik bazı rahatsızlıklarla benzer belirtiler verdiği için öncelikle bu ihtimalleri elemek gerekir. Daha sonra bebeğin kolik olduğu tanısı konabilir. Bu rahatsızlıklar, bebekte kabızlık, anal fissür, orta kulak enfeksiyonu veya idrar yolu enfeksiyonu, inek sütü alerjisi, bebeğin parmağına saç dolanması ve aşırı sıcak ortam gibi durumlardır. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu durumlarda da İnfantil gaz sancısına benzer belirtiler ortaya çıkmaktadır. Hekim ancak bu ihtimalleri eledikten sonra İnfantil kolik tanısını koyabilir.

İnfantil Kolikte Tedavi

Öncelikle ailelere 3-4 aydan sonra bu gaz sancılarının geçeceği, bunun mutlak bir hastalık olmadığı, bebeğin gelişiminin normal olarak devam edeceği ve bebeğe karşı daha sakin yaklaşılması gerektiği anlatılmalıdır.

Amaç kendiliğinden düzelen bu durumu bebek ve aile zarar görmeden atlatmaktır. Bu noktada tedavi yaklaşımları 3 grupta ele alınır. Bunlar ailesel destek ve danışmanlık, ilk ve ikinci basamak yöntemleridir. Bunlardan ailesel destek ve danışmanlık yöntemleri oldukça önemlidir. Burada aileye Koliğin 3-4 ay civarında kendiliğinden son bulacağının anlatılması, sık yapılan gözlemlerle bebeğin hasta olmadığından emin olunması, sakinleştirme teknikleri ile ilgili tüyolar verilmesi önemlidir. Ağlama atakları sırasında bebeğin bir yakına devredilerek anne-babanın dinlenmesinin sağlanması ve ailenin hissettiği olumsuz duyguların normal olduğunun anlatılması gibi ailesel destek ve danışmanlık tedavinin temelini oluşturmaktadır. İnfantil gaz sancılı bebekler fiziksel hırpalanmaya maruz kalabilirler. Bu nedenle özellikle ebeveynlere destek olmak önemlidir.

İnfantil kolik tedavisi ile ilgili diğer basamaklar ve kolik tedavisinin ayrıntılı anlatımı “Kolik Bebek Tedavisi” başlıklı yazımızda olacak.

İletişim Bilgileri:

Anne Sütü ve Bebek Beslenmesi Hakkında  Her Türlü Sorunuzİçin bize Ulaşın:

https://drtulinkoksal.com/bize-ulasin

Tel:

Muayenehanemiz: +90 312 514 01 01

Doç.Dr. Tülin Köksal: +90 (553) 840 64 15
Uzm.Dr. A.Osman Köksal:+90 543 890 23 13

Adres:

Altay Mahallesi, Orhan Bey Caddesi, No: 1/93 Ata Yıldız Plaza, Kat:11, 06820, Optimum AVM Karşısı Eryaman/ANKARA

İlgili Linkler:

https://www.instagram.com/drtulinkoksal/

https://www.instagram.com/draliosmankoksal/

 

Ürünü Paylaş

Related Post

Çocuklarda Reflü (Gastroösefageal Reflü) ve Tedavisi

Çocuklarda Reflü Hastalığı Çocuklarda Reflü ya da tam adı ile Gastroösefageal reflü (GÖR) mide içeriğinin yemek borusuna...

İnek Sütü Alerjisi ve Tedavisi

ÇOCUKLARDA İNEK SÜTÜ ALERJİSİ İnek Sütü Alerjisi de dahil olmak üzere son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde...

Kabızlık ve Tedavisi

Kabızlık ve Normal Dışkılama Düzeni Kabızlık konusunu anlamak için öncelikle normal dışkılama düzenini bilmek gerekir. Yenidoğanda ilk...

Bir yanıt yazın