Ata Yıldız Plaza, Kat:11, No: 1/93, 06820 Eryaman/ANKARA+90 - 543- 890 - 23 - 13 Pzt - Cmt: 09:00 - 19:00 /

Blog

8 MADDEDE BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ

Ek Gıdaya Geçiş1-Ek Gıdaya Geçiş Genel Bakış

Ek gıdaya geçiş 6. aydan sonra ve belirli bir düzene göre geçilmesi gereken önemli bir gelişim aşamasıdır. Buna göre, özel durumlar hariç tüm bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü almalıdırlar. Bu dönemde bebeğe su dâhil hiçbir şey vermeye gerek yoktur. Çünkü anne sütü ilk 6 ay bebeklerin tüm ihtiyaçlarını karşılar. Ancak bebek büyüdükçe daha çok enerjiye ihtiyacı olacak ve anne sütü bebeğe yetmemeye başlayacaktır. Buna göre ilk 6 ay anne sütü bebeğin enerji gereksiniminin tümünü karşılarken, 6-8. Ayda 200 kcal/gün, 9-11. Ayda 300 kcal/gün, 1-2 yaşta yaklaşık 550 kcal/gün kadar ek besin alması gerekir. Ek besine geçmek için bebekte olması gereken temel iki beceri; (1) bebeğin destekli bir şekilde oturmaya başlaması ve (2) dil hareketlerinin de besinleri önden alıp arkaya doğru itmek için hazır olmasıdır.

2-Ek Gıdaya Başlangıç Aşaması

Ek gıdaya geçerken değişmez kural ilk başladığımız besini 3 ya da 4 gün başka yeni besin vermeden azar azar vermeye başlanmasıdır. Besinler bebeğe çay kaşığı ile verilmeye başlanır. Giderek artırılarak dördüncü gün bebeğin kalori ihtiyacına göre alabileceği kadar verilebilir. Bir besine bir kere başlandıktan sonra o besin kesilmeden verilmeye devam edilir. Yanına ilave başlanacak yeni besine ise yine 3-4 gün azar azar arttırılarak başlanır. Ek besinlere çocuk açken, emzirmeden önce, günde bir ya da iki öğün olarak başlanır. Ek gıda verirken anne sütüne devam edilir.

3- Bebeğe Verilecek İlk Ek Gıdalar

Bebeğe ek besin başlarken, bu besin bebeğe özel hazırlanır. İlk başlayacağımız ek gıda yoğurt yada evde hazırlanan meyve suyu ya da püresidir.  Yoğurt küçük bir kap ile evde mayalanır. Bebeğe verilecek yoğurda 1 çay kaşığı ile başlanıp,  yoğurdun miktarı ertesi gün 1 tatlı kaşığı, sonra 1 yemek kaşığı verilecek şeklide arttırılır. Bebeğe Ek besin verilmeye başlanırken bebeğin aç olmasına ve gündüz verilmesine dikkat edilmelidir. Ek gıda gündüz saatlerinde verilmelidir. Çünkü bu aşamada vücudun ek besine verdiği tepkiyi gözlemlememiz gerekir. Böyle bir durumda herhangi bir olumsuzluk yaşamazsak bu yiyeceğe devam edilir. Bebeğe ek gıda olarak meyve ve sebzeleri yedirmeye başlarken bunların mevsimine göre uygun olanlarından başlanılması tavsiye edilir. Elma, Armut, Şeftali gibi meyveler ilk başlama için uygundur. Meyveleri verirken püre haline getirip vermek daha uygundur. Çünkü bu şekilde hem bebeği püreye alıştırmış, hem de bebeğin yutmasını kuvvetlendirmiş oluruz.

4-Bebeğe Ek Gıda Olarak Verilecek İlk Çorba ve Hazırlanışı

Daha sonraki aşamada bebeklere sebze çorbası vermeye başlayabiliriz. Burada yine mevsimine göre alınacak küçük boy havuç, kabak ve patatesler küp şeklinde doğranıp az bir su ilavesi ile haşlanır. Kıvamını ve kalorisini arttırmak için bu karışımın içine 1 yemek kaşığı pirinç ya da pirinç unu eklenir. Kaynadıktan sonra içine bir yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Piştikten sonra püre haline getirilir. İçine mevsimine göre 3-4 adet taze fasulye, 2-3 yaprak ıspanak, 1-2 dal brokoli de katılabilir. Bu karışım bebeğe ilk başlandığında 3-4 günde alıştırılarak, daha sonra ise öğün olarak verilir. Bu karışımın içine tuz katılmaz çünkü 1 yaşına kadar bebeklerin yiyeceklerine tuz ve şeker katılmamalıdır. Daha sonraki günlerde çorbanın içine bulgur, mercimek ve baklagiller koyulabilir. Çorbanın suyunu fazla yaparsak bebeğin midesi az kalorili suyla dolmuş olur. Katı yaparsak yutması güçleşir. Bu nedenle karışımın püre kıvamında olması tercih edilir. Daha sonraki günlerde bu karışama 1 yemek kaşığı kadar kıyma da koyabiliriz.

5-Ek Gıda Olarak Yumurta ve Kahvaltılıklar

Ek gıda olarak yumurtaya başlayacağımız zaman daha dikkatli olunmalıdır. İlk denemede 1/8 oranında yumurta sarısı denenip verilecek miktar giderek yavaş yavaş arttırılır. 1 haftanın sonunda 1 yumurta sarısına ulaşılır. Yumurta sarısının kayısı kıvamında olması tercih edilmelidir. Zira bu besin az pişerse mikroplar açısından tehlikeli olabilir; çok pişerse de bebeğin yutması güçleşir. Daha sonra ise bebeğe tuzu çıkarılmış salamura peynir ( 1 ay tuzlu suda beklemiş peynir olmak şartı ile) ya da pastörize tuzsuz peynir ve pekmez verilmeye başlanabilir.

6- Ek Gıdada 9 Ay ve Sonrası

Dokuzuncu aydan itibaren artık bebeğe beyazı ile birlikte 1 tam yumurta yedirilebilir. Sebze çorbalarına tavuk konabilir. Kıymalı dolma, kıymalı sebze yemekleri çatalla ezilerek verilebilir. Balık yedirilmeye başlanabilir.

Asitli meyveler bebeğe (narenciyeler) 9. Aydan sonra verilmelidir. Çilek gibi alerji yapma potansiyeli olan meyveler ise ancak 1 yaşından sonra verilmelidir.

Bir yaşındaki bebekler artık aile için pişirilen yiyeceklerden yiyebilirler. Artık el ağız uyumu başlamış ve çiğneme hareketleri oturduğu için yemeklerini küçük dilimlenmiş parçalar halinde kendileri yiyebilirler.

7-Bebeklerde Ek Gıda Öğünleri

Bebeklerin mide kapasitesi yaklaşık olarak 30 ml/kg kadardır. Bu nedenle vereceğimiz ek besinleri gün içinde tekrarlayan öğünlerle vermemiz gerekmektedir. Buna göre ek besinler 6-8 ay arası bebeklerde 2-3 ana, 1-2 ara öğün ve 9 aydan sonraki bebeklerde ise 3-4 ana, 1-2 ara öğün şeklinde verilmelidir.

Ek Gıdaya Geçiş8-Ek Gıdaya Geçiş ve Bebek Beslenmesinde Sık Yapılan Hatalar

Bebek ve çocukların beslenmesinde özellikle de bebeklerin ek gıdaya geçtiği dönemlerde sıkça yapılan hatalar aşağıdaki gibidir.

  • Ek besinlere 6. Aydan önce başlanması ya da geç başlanması,
  • Ek gıda başlanınca emmeyi azaltma,
  • Kalorisi düşük veya besin değeri düşük yiyecekler verilmesi,
  • Birden fazla yiyeceğe aynı gün başlanması,
  • Beslenirken bebeğin açlık ve tokluk durumunun dikkate alınmaması,
  • Yemek saatlerinin düzenli olmaması,
  • Öğün süresinin 30 dakikadan uzun sürmesi,
  • Ekran karşısında çocuğun dikkatinin dağıtılarak yedirilmesi, ve de
  • Besinlerin ödül ya da ceza olarak verilmesidir.

İletişim Bilgileri:

Ek Gıdaya Geçiş ve diğer beslenme problemleri hakkında  her türlü sorunuz İçin bize Ulaşın:

https://drtulinkoksal.com/bize-ulasin

Tel:

Muayenehanemiz: +90 312 514 01 01

Doç.Dr. Tülin Köksal: +90 (553) 840 64 15
Uzm.Dr. A.Osman Köksal:+90 543 890 23 13

Adres:

Altay Mahallesi, Orhan Bey Caddesi, No: 1/93 Ata Yıldız Plaza, Kat:11, 06820, Optimum AVM Karşısı Eryaman/ANKARA

İlgili Linkler:

https://www.instagram.com/drtulinkoksal/

https://www.instagram.com/draliosmankoksal/

 

 

Ürünü Paylaş

Related Post

Okul Öncesi Eğitim ve Kreş Sağlığı

Eğitim bebek doğduğu andan itibaren başlar. Okul öncesi eğitim ise 0-6 yaş arası dönemi kapsamaktadır. Milli eğitim...

Çocuklarda Reflü (Gastroösefageal Reflü) ve Tedavisi

Çocuklarda Reflü Hastalığı Çocuklarda Reflü ya da tam adı ile Gastroösefageal reflü (GÖR) mide içeriğinin yemek borusuna...

İnek Sütü Alerjisi ve Tedavisi

ÇOCUKLARDA İNEK SÜTÜ ALERJİSİ İnek Sütü Alerjisi de dahil olmak üzere son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde...

Bir yanıt yazın