Çocuklarda Ateş
Çocuklarda Ateş, vücut ısısının normal kabul edilen değerlerin üzerine çıkması olarak ifade edilebilir. Eğer vücut ısısı vücut için tehlike arz edecek değerlere çıkarsa buna da Yüksek Ateş denilmektedir. Bu normal kabul edilen ısı değerleri ateşi ölçülenin, yaşı, ortamın sıcaklığı, giysiler, istirahat halinde olunup olunmaması gibi etkenlere bağlı olarak değişmektedir. Örneğin, ortamın ısısına uygun giyinen ve istirahat halindeki çocuklarda, kulaktan 37.8 oC veya koltukaltından 37.3 oC üstünde ölçülen ateş yüksek ateş olarak kabul edilmektedir. Diğer taraftan çocukların yüksek ateşe toleransı yetişkinlere göre daha yüksektir.
Ateş aslında vücudun mikro organizmalara karşı gösterdiği bir reaksiyondur. Ayrıca yapılan araştırmalar insan bağışıklık sisteminin normalden biraz yüksek sıcaklıklarda daha iyi çalıştığını göstermiştir. Bu sebeple çocuklarda hastalık dönemlerinde ateşlenme normal ve bir parça da faydalı olabilmekle birlikte ateş belirli bir sıcaklığın üzerine çıktığında bebeklerin ve çocukların vücutlarına da ciddi hasarlar verebilmektedir be sebeple de vücudu rahatlatmak ve olası hasarlardan korumak için yüksek ateşin düşürülmesi gereklidir.
Bebek ve Çocuklarda Yaşa Göre Yüksek Ateş Görülme Sıklığı
0-28 günlük bebekte, yani yenidoğan döneminde, ateş sık görülmez. Eğer bu ay içinde bebeğimizin ateşi olursa, bebeğin genel durumu iyi olsa bile mutlaka doktora götürmeliyiz. Çünkü ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
1-3 ay arası çocuklarda da ateş çok sık gördüğümüz bir durum değildir. Bu yaş grubunun bağışıklığı yenidoğan dönemine göre daha iyi olmasına rağmen 39 derece ve üzeri ateşlerde daha dikkatli olunmalı ve en kısa sürede mutlaka doktora götürülmelidir.
3-36 ay arası çocukların bağışıklık sistemleri daha iyi olduğu için enfeksiyonların yayılma riski biraz daha azalmıştır. Ancak üçüncü aydan sonra ateşli havale geçirme riski olduğundan özellikle de ailede ateşli havale öyküsü varsa dikkatli olunmalıdır.
36’ıncı aydan sonra çocuklardaki ateşin ciddi enfeksiyonlarla ilişkisi daha da azalır. Ancak çocuğun yaşı ne olursa olsun, ateşin şiddeti, çocuğun genel durumu ve ateşin süresi önemlidir. Ateş kulaktan 39oC’nin üzerinde ve çocuğumuzun genel durumu iyi değilse 36. Aydan sonra da en kısa zamanda mutlaka doktora götürülmelidir. Çocuğun genel durumu iyi olup, ateşi 39oC derecenin üzerinde olmasa bile 5 günden uzun süren ateşli durumları da doktorun görmesi gerekir.
Yüksek Ateşli Durumlarda Yapılması Gerekenler
Çocuğumuz hafif ateşlendiğinde giysileri hemen soyulur ve bol sıvı verilir. Ortam ısısı ayarlanır. Ancak kulaktan 39oC veya koltukaltı 38.5oC üzerinde ise ateş düşürücü verilir. ateş düşürücü olarak en sık tercih edilen parasetamol grubudur. Bunları biz çocuklara bir defada kilograma 10-15 mg olarak veriyoruz. Ateş düşürücüyü en erken 4 saatte bir verebiliriz. Günde 4 defa verilebilir. Ateş düşürücü olarak 6. Aydan sonra ibuprofen grubunu bir defada kilo başına 5-10 mg verebiliriz. 6 ile 8 saatte bir verilebilir. İbuprofen günde en fazla 4 defa verilebilir.
Ateş düşürücü verildikten sonra bebeğimiz 3 aydan büyük, ateşi düşmüyor veya ateşli havale geçirme öyküsü varsa ılık duş aldırıyoruz. Ilık uygulama; ya ılık su ile ıslatılmış bez veya pamuğun koltukaltına, alına ve kasıklara yerleştirilmesi ya da ılık duş aldırılmasıdır. Ateş 1 oC düşünceye kadar ılık uygulamaya devam edilir. Ateş normale gelinceye kadar ılık uygulama yapılmaz. Ateş 1oC düşürüldükten sonra çocuk bezi ve atlet giyindirilmiş olarak çocuk ateşi normale dönünceye kadar bekletilebilir. Ateşin normale gelmesini sağlayıncaya kadar ılık uygulamaya devam edilmez. Ateşi buna rağmen düşmüyorsa doktora götürülmelidir. Ateşli çocuğun ateşinin sık ölçülmesi rahatsız edici bir durumdur.
Hangi Ateşli Durumlar daha Önemlidir? Ve mutlaka Doktora Götürülmelidir.
Aşağıdaki durumlarda çocuklarda ateş mutlaka önemsenmeli ve çok gecikmeden bir uzmana başvurulmalıdır:
*3 ayın altındaki bebekler,
*3 günden uzun süren ateş,
*Ateşle beraber çocukta susturulmayan ağlama ,bilinç bulanıklığı yani sürekli uyuklama hali varsa,
*Genel durumu kötü, emmiyor veya beslenemiyorsa, halsiz bitkin görünümde, rengi soluk, ellerde ve ayaklarda renk değişikliği varsa,
*Çocuğunuzun susuz kaldığını gösteren bulgular; ateşle birlikte ishal ve kusması olup, ağzı, dili kuru, göz yaşı yok, bıngıldağı ve gözleri çökmüş aynı zamanda idrar az yapıyorsa,
*Ateşle birlikte öksürük, hırıltı, boğaz ağrısı, kulak ağrısı, boyun ve baş ağrısı, karın ağrısı, idrar renginde değişiklik, ishal, kusma, eklemlerde şişlik, kızarıklık, vücutta döküntünün olması,
*Çocuğun doğuştan kalp hastalığı, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi kronik hastalıkları varsa,
*Ateş düşürücü vermemize rağmen ateşini düşüremiyorsak en kısa zamanda doktora başvurmalıyız.
İletişim Bilgileri:
Çocuklarda Yüksek Ateş dahil, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile igili her Sorununuz İçin çekinmeden Bize Ulaşın : https://drtulinkoksal.com/bize-ulasin/
Tel:
Muayenehanemiz: +90 312 514 01 01
Doç.Dr.Tülin Köksal: +90 (553) 840 64 15
Uzm.Dr. A.Osman Köksal:+90 543 890 23 13
Adres:
Altay Mahallesi, Orhan Bey Caddesi, No: 1/93 Ata Yıldız Plaza, Kat:11, 06820, Optimum AVM Karşısı Eryaman/ANKARA
İlgili Linkler:
Bizi Sosyal Medyada da Takip Edin!
https://www.instagram.com/drtulinkoksal/
https://www.instagram.com/draliosmankoksal/