Ata Yıldız Plaza, Kat:11, No: 1/93, 06820 Eryaman/ANKARA+90 - 543- 890 - 23 - 13 Pzt - Cmt: 09:00 - 19:00 /

Blog

B12 Vitamini Eksikliği

İletişim Bilgileri: Kolik Bebek Tedavisi Hakkında Her Türlü Sorunuz İçin bize Ulaşın: https://drtulinkoksal.com/bize-ulasin Tel: Muayenehanemiz: +90 312 514 01 01 Doç.Dr. Tülin Köksal: +90 505 894 66 04 Uzm.Dr. A.Osman Köksal:+90 543 890 23 13 Adres: Altay Mahallesi, Orhan Bey Caddesi, No: 1/93 Ata Yıldız Plaza, Kat:11, 06820, Optimum AVM Karşısı Eryaman/ANKARA İlgili Linkler: https://www.instagram.com/drtulinkoksal/ https://www.instagram.com/draliosmankoksal/B12 Vitamini Eksikliği Genel:

B12 Vitamini eksikliği çok ciddi fizyolojik sonuçları olabilen bir vitamin yoksunluğu çeşididir. Beyin gelişimi için son derece önemli olan B12 vitamini vücutta üretilmez, bu nedenle bu vitaminin mutlaka dışarıdan, özellikle hayvansal gıdalardan alınması gerekir.

B12 Vitamini Eksikliği nedenleri

B12 vitamini eksikliği üç farklı formda kendini gösterebilmektedir. Bunlar:

  1. Alım eksikliği (diyette vitamin B12 içeriğinin eksik olması)
  2. Emilimin bozulması
  3. Kullanımın bozulması

Çocuklarda B12 vitamin eksikliği sıklıkla alım eksikliği, malabsorbsiyon( emilim bozukluğu) veya vitamin B12 taşıyıcı proteinlerden birinin konjenital eksikliğine bağlı olmaktadır. Son yıllarda AIDS gelişmiş olsun veya olmasın HIV infeksiyonu olanlarda da vitamin B12 eksikliği geliştiği bildirilmektedir.

Besinlerle Yetersiz B12 vitamini Alımı:

Birçok gıda vitamin B12 içerdiğinden diyet ile eksik alım nispeten nadir görülmektedir. Ancak katı diyet uygulayan, hayvansal gıda tüketmeyen vejeteryan veya veganlarda sık görülmektedir. Bununla birlikte Kwashiorkor veya marasmus gibi besin yetersizliği bulunan durumlarda B12 vitamin eksikliği sık değildir. Çocuklardaki tablo daha çok anneleri vegan olan veya pernisiyöz anemili olan bebeklerdir. Annede pernisiyöz anemi, makrositik anemi olsun ya da olmasın annede serum vitamin B12 düşüklüğü olması ile tanınır. Bu şekilde olan çocukluk çağı megaloblastik anemisi (kansızlık) yaşamın ilk yılı içinde ortaya çıkmaktadır.

Gıdaların aşırı ısıya maruz kalması, kaynatılması ve mikrodalgaya tutulması da B12 vitamini‘nin %30-50 kaybına yol açmaktadır.

B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B12 Vitamini eksikliğinin hem klinik olarak tanınması hem de laboratuvar tetkiklerle tanı alması kolay olmayabilir. Hastaların hikâyesinde, anemi (kansızlık), emilim bozukluğuna yol açan altta yatan hastalığın belirtileri ve nörolojik belirtiler bulunabilir. En sık olarak görülen nörolojik semptomlar, simetrik parestezi, uyuşmalar ve yürüme bozukluklarıdır. Fizik muayenede, solukluk, ödem, ciltte renk değişiklikleri, sarılık gibi belirtiler görülebilir. B12 eksikliği, sinir uçlarını etkileyerek el ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanmaya neden olabilir. Başlıca nörolojik bulgular el ve ayaklarda uyuşmaya ek olarak, bellek zayıflığı, kişilik değişiklikleri, depresyon, sinirlilik, yürüme güçlüğü, nadiren halüsinasyon ya da manik davranışlar olarak özetlenebilir. Süt çocukluğu döneminde B12 eksikliği en sık olarak annedeki eksiklik nedeni ile gelişir. Bu durum, B12 vitamini depoları düşük olan annenin bebeğinin sadece ya da ağırlıklı olarak anne sütü ile beslenmesiyle ilişkilidir. B12 vitamini eksikliği olan süt çocuklarında, hipotoni ( kaslarda gevşeklik), beslenme güçlüğü, glosit (ağrılı dil), letarji (uykuya eğilim), tremor (titreme), irritabilite (huzursuzluk) ve koma gibi beyin gelişiminde ve genel olarak büyüme-gelişmede gerilikle ilişkili bulgular izlenebilir. Anemi (kansızlık) eşlik edebilir.

Serum Vitamin B12 Ölçümü

B12 vitamini eksikliğinin tanısı için ilk olarak istenilen tetkik genellikle serum vitamin B12 düzeyinin ölçümüdür. Aşırı düşük bir düzeyde (<100 pg/ml [<73,8 pmol/L]), eksikliğe ait klinik bulgular genellikle eşlik etse de, bu kadar düşük düzeylere nadir olarak rastlanır. Serum B12 düzeyi yanında, klinik olarak B12 eksikliğine bağlı belirtilerin eşlik etmesi de tedavi başlamak için önemlidir.

B12 Vitamini Eksikliğinin Tedavisi:

Vitamin B12 eksikliğinde tedavi oldukça kolay ve yüz güldürücü olmakla birlikte hastalarda vitamin B12’nin uygulama şekli, dozu ve hangi formun uygulanacağı hala standartize edilmemiştir. Ampule formunun ağızdan verildiği çalışmalar olmakla birlikte sınırlı sayıdadır. Ancak en çok kabul gören kas içi enjeksiyon formunun kullanılmasıdır.

B12 Vitamini Nelerde Bulunur:

B12 vitamini deniz ürünlerinde, kırmızı ette, yumurtada, tavukta,  karaciğer, süt ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunmaktadır.

Vitamin B12 eksikliği görülme riski son yıllarda giderek artmaktadır. Hayvani gıdaların tüketiminin az olması bunun en önemli nedenlerindendir. Nutrisyonel vitamin B12 eksikliğini önlemek için haftada en az 3 gün kırmızı et yenmesi, hayvani gıdaların tüketiminin artırılması için gerekli tedbirlerin alınması gerekir.

Yorgunluk, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğünün yanı sıra unutkanlık, halsizlik gibi şikayetlerin nedeni olan B12 vitamini eksikliği öğrencilerin okuldaki başarısı ve gelişimini de olumsuz olarak etkilemektedir.

İletişim Bilgileri:

B12 Vitamini Eksikliği ve diğer beslenme problemleri hakkında  her türlü sorunuz İçin bize Ulaşın:

https://drtulinkoksal.com/bize-ulasin

Tel:

Muayenehanemiz: +90 312 514 01 01

Doç.Dr. Tülin Köksal: +90 (553) 840 64 15
Uzm.Dr. A.Osman Köksal:+90 543 890 23 13

Adres:

Altay Mahallesi, Orhan Bey Caddesi, No: 1/93 Ata Yıldız Plaza, Kat:11, 06820, Optimum AVM Karşısı Eryaman/ANKARA

İlgili Linkler:

https://www.instagram.com/drtulinkoksal/

https://www.instagram.com/draliosmankoksal/

 

 

 

Ürünü Paylaş

Related Post

Çocuklarda Reflü (Gastroösefageal Reflü) ve Tedavisi

Çocuklarda Reflü Hastalığı Çocuklarda Reflü ya da tam adı ile Gastroösefageal reflü (GÖR) mide içeriğinin yemek borusuna...

İnek Sütü Alerjisi ve Tedavisi

ÇOCUKLARDA İNEK SÜTÜ ALERJİSİ İnek Sütü Alerjisi de dahil olmak üzere son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde...

Kabızlık ve Tedavisi

Kabızlık ve Normal Dışkılama Düzeni Kabızlık konusunu anlamak için öncelikle normal dışkılama düzenini bilmek gerekir. Yenidoğanda ilk...

Bir yanıt yazın