Ata Yıldız Plaza, Kat:11, No: 1/93, 06820 Eryaman/ANKARA+90 - 543- 890 - 23 - 13 Pzt - Cmt: 09:00 - 19:00 /

Blog

Aşı Takvimi

Aşı Takvimi Genel

Aşı takvimi, yıllar boyunca bilim insanları tarafından, hastalıkları önlemek yada bunların zararlı etkilerini en aza indirmek adına geliştirilen aşıların, yine bu araştırmalar sonucunda en uygun zamanda yapılması için geliştirilen bir takip sistemidir. Buna göre aşı takvimi koruyucu hekimliğin en önemli araçlarından olan aşıların koruyuculuk etkisinin en yüksek olduğu ve uygulamalarının tavsiye edildiği dönemleri gösteren zaman çizelgeleridir.

 

Ulusal (Ücretsiz) Aşı Takvimi

Sağlık Bakanlığı Aşı TakvimiHer medeni devlet, sağlıklı nesillerin yetişebilmesi ve salgın hastalıkların önlenmesi adına bazı aşıları zorunlu koşmuş,  bunlar için bir aşı takvimi belirlemiş, sağlık kurumlarına bunların takibini yaptırmış ve bunların bir kısmını veya tamamını, maddi durumu bunlara ulaşamayacak olanlar başta olmak üzere, ücretsiz temin etmeye çalışmıştır. İşte devletlerin kendi halkları için zorunlu kıldığı ve belli bir takvime bağladığı bu aşı takip sistemine Ulusal Aşı Takvimi denmektedir.

Her medeni devlet gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de bir ulusal aşı takvimi vardır. Bizim ulusal aşı takvimimizdeki aşıların tamamı ücretsiz olup, aşı ve uygulama bedelleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Bunun yanı sıra Ulusal aşı takviminde bulunmayıp da biz çocuk hekimlerinin ısrarla tavsiye ettiğimiz bir takım aşılar da vardır. Bu aşılar ulusal aşı takviminde bulunmadıkları gibi ücretleri de devlet tarafından karşılanmaz. İşte bu aşılara da özel ya da ücretli aşılar adını vermekteyiz.

Sağlık Bakanlığının Ücretsiz Yaptığı Aşılar: Ulusal Aşı Takviminde yer alan aşılar tablodaki gibidir. Aşı takvimindeki tüm aşılar ve bunların uygulaması ücretsizdir.

Özel (Ücretli) Aşı Takvimi

Diğer taraftan yukarıda da bahsettiğimiz üzere bazı aşıların ücretleri devlet tarafından karşılanmaz ancak bu aşıların bir çoğu çocuk hekimleri tarafından tavsiye edilmektedir. İşte bedeli devlet tarafından karşılanmayan Rota Virüs (İshal) , HPV (Genital Siğil) , İnfluenza (Grip) ve Meningokok (Menenjit) aşılarının bulunduğu özel aşıların takvimi de aşağıdaki gibidir.

ÜCRETLİ (ÖZEL) AŞILAR ÇİZELGESİ

Aşı Takvimi

*Rota Virüs aşısı uygulanan aşı markasına göre 2 yada 3 doz olarak uygulanır.

 

Ay Ay Bebek Aşı Takvimi

Bu bölümde aşıları ücretli ya da ücretsiz olarak ayırmadan hangi ayda hangi aşıların yapılması gerektiğini ay ay ifade etmeye çalışacağız. Başka bir deyişle aşı takvimini detaylandıracağımız aşağıdaki bölümde hem ücretsiz hem de özel ücretli (özel) aşılar yer almaktadır. Buna Göre:

Doğumda:

Hepatit B Aşısının 1.Dozu bebek doğar doğmaz yapılır. Aşı kas içi uygulanır.

Aşı Takvimi 1.Ay:

Hepatit B Aşısının 2.dozu yapılır.

Aşı Takvimi 2.Ay:

Bu ay bebeğinin aşı takvimi biraz yoğundur. 2 aylık bebeğe yapılan aşılar 5’li Karma aşı, Verem ve pnömokok aşısıdır. Karma aşı ve pnömokok aşısı kas içi, verem aşısı cilt içine yapılır.

5’li karma aşıdan kastedilen, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci ve Hemofilus Influenza Tip b aşısısdır. Karma aşı; DaPT- IPA-Hib adıyla Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alır.

Özel aşı olarak rota virüs aşısı ağızdan damla şeklinde uygulanmaktadır. 2-4. ayda veya 3-5. ayda uygulanabilir. (Rota virüs aşısı markasına göre 2 yada 3 doz ağızdan uygulanır) İlk doz 14. haftadan önce verilmesi önemlidir.

NOT: Bebeğinin verem (BCG) aşısı olduğu yerde kızarıklık oluşur. 2-3 hafta sonra bu kızarıklık yaraya dönüşür.  6-8 hafta sonra yaranın ortasında yumuşak, renkli akıntı oluşur ve kabuk bağlar. Aşı yapıldıktan sonraki 3.ayın bitimine doğru ise, iz bırakarak iyileşir. Bu iz, aşının etkili olduğunu (aşının tuttuğunu) gösteren işaretidir.

2.Ay Aşıları

Aşı Takvimi 2.Ay

 

Aşı Takvimi 3.Ay:

3. Ay aşı çizelgesi içeriğinde herhangi bir aşı bulunmamaktadır.

Aşı Takvimi 4.Ay:

Aşı çizelgesinde bu ayda Difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci ve Hemofilus Influenza Tip b aşısı (Beşli Karma Aşı) ve pnömokok aşısının 2. dozu kas içi uygulanmaktadır. Rota virüs aşısının 2.dozu ağızdan uygulanır.

4.Ay Aşıları

Aşı Takvimi 4.Ay

Aşı Takvimi 5.Ay:

5. Ay aşı çizelgesi içeriğinde herhangi bir aşı bulunmamaktadır

Aşı Takvimi 6.Ay:

Difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci ve Hemofilus Influenza Tip b aşısı (Beşli Karma Aşı) ve pnömokok aşısının 3. dozu kas içi uygulanmaktadır. Bu ay ayrıca kas içi yapılan çocuk felci aşısına ilave olarak canlı çocuk felci aşısının 1.dozu ağızdan damla olarak  yapılır.

6.Ay Aşıları

Aşı Takvimi 6.Ay

Aşı Takvimi 9.ay:

Özel Aşı olarak menenjit (meningokok) aşısının 1.dozu kas içi uygulanır. 3 ay sonra 2.doz yapılır. Geç kalınmışsa 2 yaşından sonra tek doz yeterlidir.

Aşı Takvimi 12.ay:

Kızamık-Kızamkçık-Kabakulak (3’lü karma) ve Su Çiçeği aşısı cilt altına yapılır. Pnömokok aşısının 4. dozu (son doz) kas içi yapılır.

12.Ay Aşıları

Aşı Takvimi 12.Ay

Aşı Takvimi 18.ay:

2., 4. ve 6. ayda bebeğinin aşı çizelgesinde bulunan DaPT- IPA ve Hib’in (5’li karma) son dozu ve Hepatit A’nın ise, 1. dozu bu ayda kas içi yapılır. çocuk felci aşısının 2. ve son dozu ağızdan damla şeklinde yapılır.

18.Ay Aşıları

Aşı Takvimi 18.Ay

2. Yaş Aşıları

Hepatit A aşısının son dozu bebeğinin ikinci yaşında yapılır.

İlköğretim 1.Sınıf Aşıları:

Difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci (Dapt- IPA) ve Kızamık Kızamıkçık Kabakulak (KKK) aşısının 2.dozu yapılır.

9.Yaş Aşıları

Rahim Ağzı Kanseri (HPV) aşısı 9-26 yaş arası 3 doz şeklinde kas içi yapılır

İlköğretim 8.Sınıf Aşıları:

Erişkin tip difteri-tetanoz aşısı (Td)

İletişim Bilgileri:

Aşı ve Enfeksiyonlar Hakkında  Her Türlü Sorularınız İçin bize Ulaşın:

https://draliosmankoksal.com/bize-ulasin

Tel:

Muayenehanemiz: +90 312 514 01 01

Doç.Dr. Tülin Köksal: +90 (553) 840 64 15
Uzm.Dr. A.Osman Köksal:+90 543 890 23 13

Adres:

Altay Mah. Orhan Bey Cad., No: 1/93, Eryaman/Etimesgut/ANKARA

İlgili Linkler:

https://www.instagram.com/draliosmankoksal/

 

 

 

 

Ürünü Paylaş

Related Post

Okul Öncesi Eğitim ve Kreş Sağlığı

Eğitim bebek doğduğu andan itibaren başlar. Okul öncesi eğitim ise 0-6 yaş arası dönemi kapsamaktadır. Milli eğitim...

Koronavirüs ve Çocuklar

1)Koronavirüs nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Koronavirüs, Coronaviridae ailesi içinde bulunur ve bu virüsler başlıca dört türde sınıflandırılırlar....

Sık Görülen Çocukluk Çağı Hastalıkları

1- ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI(ÜSYE) Tüm yaş grubu çocuklarda en çok doktora gitme sebebi ani başlangıçlı solumum...

Bir yanıt yazın